Olie

  • 141 | geschraapt – prijsgroep C
  • 142 | glad – prijsgroep B

*Let op! De foto is een kleurindicatie, de kleur op een meubel kan afwijken.

BKS 141

Bij kleur 141 worden de meubelen eerst voorzien van:

  1. Een geschraapt bovenblad: het blad wordt handmatig met een schaaf bewerkt om het een oude, doorleefde en ambachtelijke uitstraling te geven (dit geldt niet voor hoge kasten).
  2. Slijtranden: de scherpe randen en hoeken worden onregelmatig bewerkt om de meubelen een oude, doorleefde en ambachtelijke uitstraling te geven.

Het is ook mogelijk om voor één van de twee van deze punten te kiezen.

BKS 142

Bij kleur 142 is het meubel glad afgewerkt.

Afwerking

De meubelen worden gerookt en er komt een witte beits overheen. Vervolgens worden de meubelen 2 maal in sterke, witte olie gezet.

Onderhoud

Bij normaal gebruik kunnen praktisch alle vlekken worden verwijderd met een vochtige doek. Gebruik geen overvloedige hoeveelheid water. Bij vlekken (bijv. koffie) de meubelen altijd zo snel mogelijk afnemen met een vochtige doek. Mochten de meubelen na verloop van tijd moeilijker schoon te krijgen zijn of een ‘schraal’ uiterlijk vertonen, dan kunt u ze een opknapbeurt geven met het onderhoudsmiddel Greenfix White van Oranje. Vraag ernaar bij uw dealer.

De meubelen zijn afgewerkt met witte olie. Indien er hardnekkige vlekken ontstaan, die niet te verwijderen zijn met een vochtige doek, kunt u de meubelen licht opschuren en opnieuw in de witte olie zetten. Dit vergt wel enige vorm van professionaliteit. We adviseren om altijd de volledige oppervlakte te behandelen.

Geen hete/warme voorwerpen op het meubel plaatsen. Gebruik altijd een onderzetten.

Pas op met voorwerpen die op rubberen doppen staan. Deze doppen bevatten een weekmaker die agressief reageert op de olie en daarin vlekken veroorzaakt die niet meer verwijderd kunnen worden. Advies: vervang rubberen doppen door viltdoppen.

Kleurverschillen zijn kenmerken van gerookt eikenhout

Gerookte kleuren kunnen divers zijn van kleur. De hoeveelheid looizuur, in combinatie met ammoniak die er wordt gebruikt om de kleur te kunnen bereiken, geven verschillende nuances in het hout. Er vindt een chemisch proces plaats in het hout (binden van de ammoniak met het hout). Hierdoor komen de verschillende kleuren naar boven in het hout.

Dat kan binnen hetzelfde artikel verschillende kleureffecten geven. Dit is een eigenschap van hout en uw uiteindelijke meubel. Hier kunnen wij niet op selecteren en sturen. Dit omdat de kleuren pas zichtbaar zijn als het volledige kleurproces is doorlopen. Dit is na het aanbrengen van de olie.

Na verloop van tijd gaat er onder normale omstandigheden wel een egalisering optreden met betrekking tot de kleur. Hierdoor gaan de scherpste tegenstellingen wel iets vervagen.